Smaakblok of damperstong?

Mensen die al een tijdje dampen zullen wel al gehoord hebben over damperstong. Ook wel smaakblok genoemd. Dit zal u wel al overkomen zijn zonder dat je het echt beseft. Het komt niet alleen voor bij dampers. Het kan iedereen wel treffen. Iets dat goed ruikt of proeft is plots niet meer zo intens. Een smaakblok kan onaangenaam zijn, maar U hoeft zich hierover niet ongerust te maken. Het is een vrij normaal gebeuren.

 

Wat gebeurd er bij een smaakblok (damperstong)

Waarom de benaming damperstong. Wel simpelweg omdat het regelmatig dampers overkomt. Hoewel het niet direct met dampen te maken heeft. Wat er precies gebeurd is het proces van een zintuigelijke aanpassing. Vrijwel iedereen zal dit wel eens ervaren hebben zonder er bij stil te staan. Wanneer je geur- en smaakpapillen voor langere tijd of herhaaldelijk worden blootgesteld aan dezelfde geur of smaak, zal je brain het beginnen te blokken als zijnde (niet te gebruiken informatie). Dit gebeurd om niet overbelast te worden met prikkels.

Voorbeeld:

U bent een kamer aan het schilderen in het begin ruik je goed de verf maar na een tijdje in deze kamer bezig te zijn ruik je zelf de verf niet meer.

Zo ook voor je lekkerste e liquid kan dit voorkomen. De smaak wordt door je brain gezien als iets normaal en zo ervaar je de e vloeistof als niet meer zo lekker. Terwijl het wel degelijk nog steeds dezelfde smaak heeft. De één is er gevoeliger voor dan de andere.

 

Hoe geraak ik van een smaakblok af of hoe voorkomen ?

Eerst en vooral wanneer je zelf je e liquid mixt, ga dan zeker niet de hoeveelheid aroma opdrijven. Dit zou je niet vooruit helpen maar de zaken alleen maar erger maken, door de sterkere aroma zal sneller verzadiging optreden gevolgd door blokkades. Wat ik zou aanraden is regelmatig van smaak wisselen. Dan is de kans kleiner op een smaakblok.

Wat ook helpt is de smaakpapillen (resetten) door middel van meerdere keren per dag tanden en tong poetsen. Of mond spoeling te gebruiken. Ook te verkrijgen tegen de damperstong is de zogenaamde tongspray.

Voor de mensen die toch liever bij hun all day vape willen blijven (all day vape is een e liquid die je alle dagen gebruikt).

Dan kan een tweede hardware setup hulp bieden. Dit wil zeggen dat een tweede toestel en ander tankje of dripper je ook een verschillend smaaksensatie kan bezorgen.

 

 

Extra weetje:

Een baby of peuter hebben zo een duizendtal smaakpapillen, bij het ouder worden nemen ze af. Een kind van 10 jaar zit dan al maar aan de helft meer. Een volwassenen van rond de 30 jaar heeft er zo nog een 250.

Ook kan een smaakvermindering voorkomen door een aandoening, ziekte of het gebruik van medicijnen.

 

Indien vragen over dit onderwerp kan je ons gerust contacteren.

 

Vapor Time

Oreel Baptiste