Li-on batterij

Een vraag die ik veel krijg: ik heb gezien of gehoord dat een e-sigaret kan ontploffen? Wel heel simpel NEE een e-sigaret kan niet zomaar ontploffen. Wat dan wel kan is dat de batterij ontploft. Natuurlijk exploderen deze batterijen niet zomaar. De batterij van je toestel worden ook nog gebruikt voor onder andere gsm, tablet, elektrische fiets. Zoals u ziet gebruikt men alle dagen deze batterijen en zijn ze volledig veilig. Maar waarom ontploffen deze batterijen soms bij een e-sigaret ?  In de meeste gevallen door onnauwkeurig je batterij te gebruiken.

Een batterij die op de juiste manier word gebruikt is volkomen onschuldig en veilig dus hou je aan de veiligheidswaarschuwingen. Nooit vergeten dat een Li-on batterij een energiebron is die hoge spanning kan genereren. Wanneer je de batterijen vervoerd zou je deze best altijd in een doosje of in batterijhoesjes. Wanneer je batterijen los hebt zitten in je zakken en er ontstaat wrijving tussen de batterijen of andere metalen, (sleutels of muntstukken) kan dit zorgen voor kortsluiting. Zorg er ook voor dat de wrap rond de batterij niet beschadigt is. Het vallen van je toestel kan ook voor schade zorgen aan de batterijen.

 

Van belang bij het opladen van je Li-on batterijen

 

Wanneer je deze batterijen oplaad moet je altijd zien dat je de juiste adapter gebruikt. Wat veel voorkomt is dat men de adapter gebruiken van gsm of tablet maar vaak zijn die hiervoor niet geschikt zoals de “snellader”. Die geeft een hogere spanning af, die uiteraard niet ten goede komen voor Uw batterij. Dit kan ervoor zorgen dat er een defect in de batterij komt. Gebruik ook altijd een lader van een gerenommeerde fabrikant. Deze laders zijn getest op verschillende veiligheidsnormen. Wanneer je een merkloos of goedkope lader gebruikt kan die ook in brand vatten, zou niet de eerste keer zijn.

Als je een mod hebt met externe batterijen is het aangeraden een externe lader te gebruiken. Batterijen laden beter en sneller op. Zo is de batterij en je toestel niet belast. Ik zou jullie ook nog een goede raad willen meegeven wanneer je de batterijen oplaad. Zorg ervoor dat je in de buurt blijft.

 

Nog even dit meegeven over Uw batterij

Een e-sigaret of mod zit vol met elektronica en beveiligingen die ervoor zorgen dat alles veilig blijft. Dit telt natuurlijk enkel bij originele merken wanneer je namaak (clone) koopt loop je dan weer wel gevaar. Bij een namaak is de kans heel groot dat deze veiligheden niet aanwezig zijn. Ook wanneer je zelf sleutelt aan je mod zonder goed te weten wat je doet kan het wel eens mis gaan.

 

Als een mech-mod word gebruikt zien we jammer genoeg dat het daar wel eens mis mee gaat. Deze beschikken namelijk niet van al deze elektronica en beveiligingen hier en word de stroom rechtstreeks uit de batterij genomen zonder veiligheid. Om correct met een mech-mod te werken is een technische kennis nodig meer daarover komt nog in een van de volgende blogs.

 

Samenvatting

  • Gebruik batterijen van erkende fabrikant
  • Best een lader of adapter van een erkende fabrikant bezigen
  • Zeker geen beschadigde batterijen benutten (door val of zo)
  • Opladen van batterijen, blijf in de buurt
  • Koop een originele mod (toestel), geen namaak
  • Gebruik geen “snellader”
  • Gebruik geen mech-mod zonder technische achtergrond

 

Wanneer men deze regels volgt is een e-sigaret volkomen veilig en hoeft men niet bang te zijn voor een ontploffing.

Indien verdere vragen over deze blog, laat gerust een berichtje achter of contacteer ons

 

Baptiste Oreel

Vapor Time